RHMZ: Prognoza za meseca dana – proleće (ne)će otpočeti s kišom

17. mart 2024 – U sredu, 20. marta, i zvanično počinje proleće, a temperature su poslednjih dana uveliko na prolećnom nivou. Republički hidrometeorološki zavod je objavio prognozu do polovine aprila, po kojoj će i narednih mesec dana biti u znaku toplijeg vremena, temperature će biti prilično ujednačene, osim pred početak proleća kada će biti u manjem kratkotrajnom padu, a kraj marta i prvu polovinu aprila obeležiće kiša.

Uz blagi pad temperature pred sam kraj marta očekuje se period bez padavina, a meteorolozi kišu predviđaju za 28, 29. i 30. mart, i u aprilu gotovo svakog dana do polovine meseca. To su one zelene tufnice na grafikonu iznad datuma.

I april 2024. će biti topao sa prosečnom količinom padavina. Očekuje se da srednja temperatura u Srbiji tokom aprila bude od 12 do 15 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim oblastima od 3 do 8 stepeni, što je za oko dva stepena iznad višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura bi bila od 18 do 21, a u planinskim predelima od 7 do 14 stepeni.

Pojačani vetar će, po prognozi RHMZ, duvati do kraja meseca 17, 19, 20, 24. i 25. marta, dok će u prvoj polovini sledećeg meseca vetrovito biti samo 1. i 2. aprila.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!